Volop buitenactiviteiten in de Maand van de Geschiedenis!

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Naast voorstellingen, workshops, lezingen en festivals zijn er ook fietstours en wandelingen. Trek je goede schoenen en je poncho aan en ga eropuit!

Van wierde naar wierde

Ontdek hoe natuur en mens door de eeuwen heen vormgaven aan Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Europa. Overal in het landschap zijn overblijfselen uit het verleden te herkennen. Fiets onder leiding van een enthousiaste gids van wierde naar wierde.

Ezinge, Museum Wierdenland. 1 t/m 31 oktober. 
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumwierdenland 

Dorpsfabriek

Vroeger had bijna ieder dorp wel een fabriek. Vaak een melk- of boterfabriek en op het Drentse platteland kwam je zelfs een wasknijperfabriek tegen. Volg de fietsroute ‘Dorpsfabriek’ en luister onderweg naar de verhalen over vijf voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze.

Drenthe, Drents Archief. 1 t/m 31 oktober.
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsarchief 

Ommeland

Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisjes: in heel Groningen vind je stille getuigen van arbeid. Op eigen gelegenheid volg je vier verschillende fietsroutes door het Ommeland; een vijfde gaat dwars door de stad Groningen. De routes zijn zo’n veertig kilometer lang. 

Groningen, Groninger Archieven. 1 t/m 31 oktober. 
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/groningerarchieven 

Streetart en industrie

Volg een streetarttour in Breda die speciaal in het teken staat van ‘Aan het werk’. Een gids toont je de muurschilderingen en vertelt de bijzondere verhalen erachter. Of fiets mee met Prins Carnaval van Bosuilendorp Joep of geschiedenisleraar Rini langs de hoogtepunten van industriestad Breda, met markante verhalen uit verleden én heden.

Breda, De Bredase Maand van de Geschiedenis. diverse data in oktober. 
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/bredasemaandvandegeschiedenis

Diamanten van Zuid

De Diamantbuurt in het Amsterdamse Plan Zuid van architect Berlage ontleent zijn naam aan de vele diamantwerkers die hier in de jaren twintig neerstreken. Deze buurt vol ‘arbeiderspaleizen’ werd vormgegeven door architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School. Wandel mee en bewonder de vele decoraties, sculpturen en fantasievolle gevels.

Amsterdam, Museum Het Schip. 2 en 16 oktober.
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/museumhetschip 

Werk in Kampen

Iedere zaterdag in oktober wandel je mee met een themastadswandeling over werk in Kampen. Ontdek zo alles over de textielindustrie van deze stad, het industriële erfgoed en het sigarenmakerskwartier. Maar ook de Kamper vakbondsbeweging komt voorbij en de vroege sociale woningbouw. 

Kampen, cultuurZIEN. 2, 9, 16, 23 en 30 oktober. 
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/cultuurzien 

Reuzenarbeid

Het project Reuzenarbeid brengt de bouw van het moderne Nederland in de negentiende eeuw in beeld. In deze tijd werden reuzenwerken verricht waarmee ons land werd klaargestoomd voor de toekomst: spoorwegen, kanalen, sluizen en bruggen werden aangelegd. In oktober neem je deel aan meerdere fietstochten over deze projecten, in vijf provincies.

Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht, Reuzenarbeid. Diverse data. 
Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/reuzenarbeid

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Buiten voor het complete aanbod van buitenactiviteiten.