De Apgar-score: wat is het en waarom wordt het gedaan?

Direct na de bevalling ontvangt jouw kindje al zijn/haar eerste “rapportcijfer”. Er worden op dat moment namelijk een aantal tests gedaan om de Apgar-score te bepalen. Dit doen ze één minuut na de geboorte en vervolgens wordt dit na 5 en na 10 minuten nog eens gedaan. De score geeft inzicht in de toestand van je baby en wordt afgenomen door de verloskundige, gynaecoloog of kinderarts die bij de bevalling is geweest.

Wat is de Apgar-score?
De Apgar-score is een snelle en eenvoudige methode om de toestand en gezondheid van een pasgeboren baby te bepalen. Deze wordt in Nederland standaard toegepast. De Apgar-score is vernoemd naar de arts, dr. Virginia Apgar, die de test in 1952 heeft ontwikkeld.

Wat wordt er precies getest?
Voor het bepalen van de Apgar-score wordt de baby op een aantal onderdelen getest en beoordeeld;

  • Ademhaling
  • Pols- en hartslag
  • Spierspanning
  • Aspect / Kleur van de huid
  • Reactie op prikkels

Hoe wordt de Apgar-score bepaald?
Op ieder onderdeel kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord, waarbij 0 de minste score is en 2 de maximale score. De scores op het onderdeel ademhaling en hartslag zijn het belangrijkst. Het totaal van de scores op de 5 onderdelen is de Apgar-score en deze is dus 10 punten. Zie hieronder een tabel waarin staat hoe men het aantal punten per onderdeel bepaald;

AFK. CRITERIUM 0 PUNTEN 1 PUNT 2 PUNTEN
A Ademhaling geen zwak goed door huilen
P Pols- / hartslag geen < 100/min > 100/min
G Spierspanning / -tonus slap enige flexie van de ledematen actieve beweging van de ledematen
A Aspect / kleur blauw / bleek blauw bij de extremiteiten hele lichaam roze
R Reactie op prikkels geen enige beweging krachtig huilen

Wat is een goede Apgar-score?
De gemiddelde baby haalt een Apgar-score van tussen de 7 en 10 punten. Deze score is prima en hieruit blijkt dat de baby gezond is. Vaak komt het wel voor dat een baby bij de eerste test (1 minuut na de geboorte) minder punten scoort dan bij de test na 5 en 10 minuten.

Indien de score na 1 minuut tussen de 4 en 6 punten is, dan heeft de baby het flink lastig gehad in de periode rond de bevalling. Het kan dan zo zijn dat de baby even wat extra zorg of zuurstof nodig heeft. Bij de test na 5 en na 10 minuten is waarschijnlijk de Apgar-score alweer wat hoger.

Als een baby na 1 minuut tussen 0 en 3 punten scoort, is het noodzakelijk om direct in te grijpen. De baby zal bijvoorbeeld moeten worden beademd of er zal hartmassage moeten worden gegeven. Ben je thuis bevallen, dan zal de verloskundige gelijk contact opnemen met het ziekenhuis. Als de latere 2 tests hogere scores opleveren, is dat vaak een gunstig teken.

Wat kan een lage Apgar-score veroorzaken?
Een lage Apgar-score wordt vaak veroorzaakt door een zuurstoftekort in het bloed van de baby. Dit kan een heleboel oorzaken hebben; vaak ontstaat er enig zuurstoftekort tijdens de laatste fase van het persen. Bij de eerste test zal de baby dan hoogstwaarschijnlijk een wat lagere Apgar-score krijgen. Bij de tweede test, na vijf minuten, scoren de meeste baby’s alweer boven de 7 punten.

Hoe was de score van de Apgar-test bij jouw kindje(s) na de eerste minuut?

Afbeelding: Pixabay