Kinderen met deze oogkleur moeten extra voorzichtig zijn in de zon

De ogen van kinderen en jongeren worden veelvuldig blootgesteld aan de zon. Logisch, want buitenspelen met dit mooie weer is leuk en gezond – én goed voor de ontwikkeling van kinderogen. Echter, in de zomermaanden is  goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk. In de felle zon buitenspelen is namelijk niet geheel zonder risico. UV-straling kan mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen en kan zelfs zorgen voor blijvend effect. Van alle oogkleuren lopen kinderen met blauwe ogen het meeste risico: deze oogkleur is extra gevoelig voor zonlicht.

Zomerzon schadelijk voor kinderogen
De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75 procent van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 procent voor volwassenen. Optometriste Simone Stad van Specsavers geeft aan dat een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd wordt opgelopen: “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Het Oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Naast langdurige schade kan de sterke zomerzon tevens verbranding van het oog veroorzaken. Simone Stad: “Het heldere oogwit is, vooral bij kinderen, erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.”

Blauwe ogen gevoeliger dan donkere kleuren
“Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen. Het dragen van een zonnebril ter bescherming is daarom een must voor zowel kinderen als volwassenen in de zomer. Zorg altijd voor een bril met CE-markering*, zodat deze tegen UV-straling beschermt”, aldus Stad. *Een zonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen 99,5 – 100 procent van de UV-stralen.


Afbeelding: Pixabay