Buikpijn bij kinderen: wat zijn de verschijnselen en wanneer ga je naar de huisarts?

Buikpijn komt vaak voor bij kinderen en de pijn kan dan op verschillende plekken in de buik zitten. Bij 4 van de 10 kinderen die langer last houden van buikpijn, kan een huisarts een lichamelijke oorzaak vinden. Bij 6 van de 10 kinderen kan de huisarts geen beschadiging, ziekte of afwijking vinden, die de oorzaak van de buikpijn kan zijn. De meeste kinderen krijgen buikpijn omdat de darmen gevoelig zijn voor prikkels, zoals bijvoorbeeld voeding, medicijnen, hormonen en stress.

Wat is buikpijn nou eigenlijk?
Als het kind pijn heeft in het gebied tussen de ribbenkast en de schaamstreek/liezen dan spreekt met van buikpijn. Als buikpijn langer duurt of vaak voorkomt, dan is er helaas niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden. Bij ruim 60 procent van de kinderen met buikpijn blijkt er dat er, ook na onderzoek, geen duidelijke verklaring te vinden is. Vaak wordt buikpijn bij kinderen veroorzaakt door spanningen; het druk zijn of stress hebben voor bijvoorbeeld een spreekbeurt kunnen zorgen voor spanning in de darmen. Vaak moeten kinderen dan heel vaak naar het toilet en hebben ze last van dunne ontlasting.

Verschillende soorten buikpijn
Buikpijn kan heel verschillend zijn; soms is het duidelijk waar de pijn zit, maar soms is het ook lastig om aan te wijzen waar het nou precies zeer doet. Buikpijn kan steeds op dezelfde plek zitten, maar ook steeds veranderen. Ook kan buikpijn een hele tijd voelbaar zijn, maar soms kan het ook af en toe op komen zetten. Soms trekt de pijn ook door naar de rug, de borst, de liezen of benen.

Andere mogelijke klachten
Helaas kan buikpijn soms ook samengaan met andere klachten zoals het hebben van een opgeblazen gevoel, een borrelende (pratende) buik, diarree, misselijk zijn en overgeven, koorts of pijn bij het plassen. Soms kan de buik erg hard aanvoelen. Wat ook kan gebeuren is dat er een bonzend gevoel is in de buik. Waar de meeste kinderen graag stil liggen om de buikpijn op te vangen, zijn er ook kinderen die juist heel erg veel (en onrustig) gaan bewegen).

Wanneer naar de huisarts?
Wanneer een kind opeens heftige buikpijn heeft (of een baby onophoudelijk hard blijft huilen) dan is dat natuurlijk een reden om de huisarts te bellen. Verder bel je altijd de huisarts als het kind suf wordt, de buikpijn nog ondraaglijker wordt, het kind steeds moet braken en diarree heeft (en onvoldoende drinkt), wanneer er bloed en slijm te zien is in de ontlasting, wanneer het kind koorts krijgt, wanneer het kind pijn krijgt rechtsonder in de onderbuik en wanneer het kind pijn heeft in de onderbuik in combinatie met pijn tijdens het plassen (of bloed in de urine te zien is).

Wanneer een kind regelmatig buikpijn heeft is dat ook een reden om het met de huisarts te bespreken. Hij/zij kan dan een inschatting maken of onderzoek nodig is en advies geven.


Afbeelding: Pixabay