Vanaf welke leeftijd kan een kind onder een dekbed slapen?

slapen

Een vraag waar heel veel (nieuwbakken) ouders mee rondlopen is vanaf wanneer hun kindje onder een dekbed kan slapen. Het antwoord hierop is; pas als het kindje twee jaar is! Een dekbed kan veel te warm zijn voor een kind en ook kan hij/zij gemakkelijk onder het dekbed schuiven, wat de ademhaling kan belemmeren. Enge dingen dus, die je zeker weten wilt voorkomen.

Waarom ouders denken dat een dekbed nodig kan zijn
Veel ouders denken dat het gebruik van een dekbed nodig is, omdat het kindje het anders misschien koud krijgt, als het alleen in een slaapzak ligt. Je kunt gemakkelijk kijken of de temperatuur van je kindje goed genoeg is, door aan het nekje te voelen. Heeft deze een prettige temperatuur dan is het helemaal goed. Je moet altijd onthouden dat een gezonde baby het niet zomaar te koud zal hebben in een goed geïsoleerd huis.

Wat kun je beter doen?
Gebruik liever een deken met een lakentje en maak het bedje stevig op. Indien je echt nog een heel klein baby’tje hebt, kies je ervoor om het bedje kort op te maken (met de voetjes tegen het voeteneinde). Nog veiliger is het gebruik van een goede slaapzak, die past bij de leeftijd en lengte van het kind.

En als je kindje wel toe is aan een dekbed?
Er komt een dag, dat ook jouw kleintje toe is aan het slapen onder een dekbed. Die dag komt sneller dan dat je zou willen, dus het is nooit verkeerd om eens rond te kijken wat er allemaal te koop is. Mijn eerste tip: koop een nieuw dekbed voor je kind. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het gewoon niet fris om onder een dekbed te slapen waar een ander ook al een tijdje onder geslapen heeft (ook al is dit maar kort). Van een nieuw dekbed weet je zeker dat het goed is en dat je er voor een langere tijd mee kunt doen. 

Materiaal
Jij kent je kindje als geen ander en weet dus ook hoe hij/zij het liefste slaapt. Misschien heeft het kind het wel snel warm, of is het toch een beetje een koukleum. Je zult dus een inschatting moeten maken wat het beste past. Vaak kies je als ouder voor een dekbed dat goed isoleert en wat vochtregulerend is. Voor kindjes die het wat sneller fris hebben, is een donzen dekbed wellicht een goede optie, hoewel deze vaak wel aan de prijs zijn. Kinderen met een allergie voor huisstofmijt gedijen het beste met een synthetisch dekbed, wat op hogere temperatuur gewassen kan worden.

Welke maat?
Indien je kiest voor een eenpersoonsbed, dan is het handig om ook daarvoor een dekbed aan te schaffen. Kies je voor een meegroei-bed of peuterbed, dan is een iets kleinere maat een beter idee. 

En dan het leukste: een dekbedovertrek
Om het helemaal af te maken kies je natuurlijk ook nog een aantal leuke dekbedovertrekken uit (ik heb er 3 per kind; 1 voor in de was, 1 voor op het bed en 1 extra in de kast). Kijk wat goed past bij de kleursamenstelling van de kamer en zorg ervoor dat je kindje met plezier naar bed gaat. 

Afbeelding: Pixabay