Uit eten met kleine kinderen: mijn tips!

Een etentje met het hele gezin is zo nu en dan best gezellig, mits de kinderen zich gedragen natuurlijk. Het is dus van belang om wat maatregelen te nemen, zelfs nog voordat je het restaurant betreed. Omdat ik al heel wat jaartjes moeder ben en dus ook al verschillende keren uit eten ben geweest mét kinderen, deel ik mijn tips met jullie.

Tip 1: Neem wat te knabbelen mee voor onderweg
Omdat er tussen het vertrek van huis en het opdienen van het eten vaak wat tijd zit, is het verstandig om het kind alvast wat te knabbelen te geven. Denk bijvoorbeeld aan wat groente zoals komkommer of paprika. Een klein sapje of een beker water erbij is ook geen overbodige luxe. Kinderen worden vaak wat knorrig van een lege maag, dus dat kun je maar beter voorkomen.

Tip 2: Kies een restaurant uit waar ze gerechten hebben die geschikt zijn voor kinderen
Sushi eten met kleine kinderen is over het algemeen niet zo’n heel erg groot succes en een Indiaas restaurant valt meestal ook niet zo in de smaak. Kies een restaurant uit waar ze in ieder geval gerechten hebben die geschikt zijn voor kinderen. Hebben ze patatjes met kipnuggets of iets dergelijks, dan zit je vaak al goed. Bekijk eventueel van tevoren het menu. In dit digitale tijdperk hebben de meeste restaurants hun menukaart wel online staan…super handig!

Tip 3: Kies een gunstig tijdstip
Heel eerlijk; ik ga het liefste tussen de middag uit eten. Een uitgebreide lunch vind ik soms een stuk relaxter verlopen met (nog niet hele moeie) kinderen. Echter, kan het niet anders…dan ga ik natuurlijk gewoon voor een heerlijk diner en de kids dus ook. Probeer wel altijd zo vroeg mogelijk aan te schuiven in het restaurant! Als het nog rustig is, dan kun je zelf een fijne plek uitkiezen en houd je je kindje in het ritme dat het gewend is. Rond 17.00/17.30 uur eten is natuurlijk heel normaal en rond dit tijdstip zal het kind ook wel trek hebben. Na het eten lekker naar huis, badderen en naar bed met een volle buik!

Tip 4: Zorg dat ze zich vermaken
Niet in alle restaurants komen ze meteen met kleurpotloden en tekenpapier aanrennen als je er komt eten met kinderen, dus zorg dat je zeker weten altijd iets mee hebt om de kids te vermaken. Denk aan een boekje, klein (zacht) speelgoed, of bijvoorbeeld je mobiele telefoon waar je een filmpje op af kunt spelen. Voorkom verveling tijdens het wachten….! Zodra de concentratie minder wordt voor dit alles, kun je ook samen een spelletje doen, zoals “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” of samen liedjes zingen.

Tip 5: Af en toe de benen strekken
Uiteraard is een all you can eat concept met buffet een goede optie als je zo nu en dan eventjes de benen wilt strekken. Neem je kind mee aan de hand en laat zien wat er allemaal voor lekkers te eten is. Laat het zelf iets kiezen….misschien kan hij/zij zelf wel iets dragen? Stilzitten is niks voor kinderen, dus zorg voor wat beweging af en toe, dat zorgt over het algemeen voor de zoetste kinderen. Ook in een restaurant met een vaste kaart kun je zo af en toe best een kleine wandeling maken tussen de gangen door.

Tip 6: Maak het etentje niet te lang
Met kinderen uit eten betekent dat je niet uren kunt tafelen. Zorg dat je het allemaal niet te lang laat duren en houd de sfeer aan tafel gezellig. Misschien is het een idee om het bij een hoofdgerecht en een toetje te houden. De keer daarop zou je een voorgerecht erbij kunnen proberen, zolang de kleintjes het goed doen is het prima. Maximaal 1,5 uur uit eten is lang genoeg!

Tip 7: Complimenteer 
Als het allemaal goed verlopen is, dan is het belangrijk om de kinderen te complimenteren met hun goede gedrag. Het zal ze motiveren om de volgende keer nog weer extra hun best te doen met netjes gedragen.

Afbeelding: Pixabay