Troosthuisjes.nl helpt rouwende kinderen spelenderwijs verdriet een plek te geven

Het verliezen van een dierbaar persoon is vreselijk, zeker op jonge leeftijd. Soms worden kinderen geconfronteerd met de dood omdat een zusje of broertje, een van de ouders of een opa of oma komt te overlijden. Een kind zal deze persoon niet alleen missen, maar moet ook weer wennen aan een nieuwe situatie. Hoe ga je hiermee om en hoe kan een kind dit verwerken? Natascha Maks heeft hiervoor troosthuisjes bedacht; een huisje dat kinderen spelenderwijs helpt het verdriet een plekje te geven.

Natascha heeft haar broer op 25-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk verloren. Natascha vertelt: “Van het een op het andere moment staat je leven compleet op z’n kop en moet je verder zonder je broer. Je moet zelf weer je weg zien te vinden in het leven, maar het gemis zal altijd blijven”. Als volwassene kun je erover praten, mooie herinneringen ophalen of eventueel hulp zoeken. Voor kinderen ligt dat toch anders. Natascha: “Het idee dat er veel kinderen zijn die dit ook hebben meegemaakt en met hetzelfde verdriet moeten omgaan, dat gaat mij aan het hart”. Om kinderen hierbij te helpen heeft Natascha de website www.troosthuisjes.nl gelanceerd. Hier is het mogelijk een gepersonaliseerd huisje te laten maken voor een kind. Maar misschien wil je zelf een troosthuisje of voor iemand anders waarvoor het troost kan bieden.

Wat is een troosthuisje?
Een troosthuisje is een op maat gemaakt huisje dat kinderen spelenderwijs kan helpen om met hun verdriet om te gaan. Daarnaast is het mooi als een kind een eigen plekje heeft om te gedenken en herinneren. De houten huisjes zijn ingericht met miniatuur meubeltjes en decoratie. Bij ieder troosthuisje zit standaard een bijpassend mini taartje, drie mini cadeautjes en een klein vaasje met bloemen. De taart en cadeautjes kunnen bijvoorbeeld worden neergezet op de verjaardag van degene die is overleden en het vaasje met bloemen op de sterfdag. De mini glow-in-the-dark sterren op de wand zullen ’s nachts lichtgeven, zodat het net lijkt alsof het sterretje weer even bij je is.

Troosthuisje op maat
Het is bijna onmogelijk om een standaard troosthuisje aan te bieden, want elke situatie en wensen zijn weer anders. Daarom heeft Natascha besloten elk huisje af te stemmen op de persoonlijke wensen van degene aan wie het huisje troost mag bieden. De huisjes, inrichting en decoratie kunnen precies zo worden gemaakt zoals jij dat voor ogen hebt. Zo is het mogelijk een specifieke kamer te laten maken zoals een slaapkamer, babykamer of woonkamer. Je kunt zelf de kleur of print van het behang kiezen en je wensen doorgeven omtrent een thema. Denk bijvoorbeeld aan een prinsessen, superhelden of sterren huisje. Wil je het troosthuisje een echt persoonlijke noot meegeven, dan kan er ook een foto in het huisje worden verwerkt.

De prijs van een troosthuisje ligt tussen de € 70 en € 100. Dit is afhankelijk van het thema, hoeveel handwerk eraan te pas komt en welke meubeltjes er in het troosthuisje komen. Bekijk de inspiratiepagina om ideeën op te doen of neem contact op met Natascha om de mogelijkheden te bespreken.